Η Βαρσοβία είναι η πρωτεύουσα της Πολωνίας από το 1596 και σήμερα είναι η μεγαλύτερη πόλη και το σημαντικότερο πολιτικό και οικονομικό κέντρο της χώρας. Περπατώντας στην όμορφη Παλιά Πόλη (Stare Miasto) και στο βασιλικό κάστρο (Zamek Krolewski), δύσκολα θα πιστέψετε ότι το ιστορικό κέντρο είχε μετατραπεί σε σωρό ερειπίων κατά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο και αποκαταστάθηκε με απόλυτο σεβασμό στην ιστορία μέσα από παλιές φωτογραφίες, πίνακες και αρχεία.
Με µια παραµυθένια Παλιά Πόλη, ιστορικά µνηµεία που αγγίζουν ευαίσθητες χορδές, ένα σπάνιο αλατωρυχείο 700 χρόνων και νεανική ζωντάνια που θα ζήλευε κάθε ευρωπαϊκή πρωτεύουσα, η ανερχόµενη Κρακοβία εµπνέει για ένα σύντοµο ταξίδι… πέρα από τα καθιερωµένα!
Χτισµένη στις όχθες του Vistula, αποτελεί έκπληξη για τον ανυποψίαστο επισκέπτη, καθώς σε αντίθεση µε αυτό που περιµένεις αντικρίζεις µπροστά σου ένα αλώβητο υπαίθριο µουσείο που διατηρεί ταυτόχρονα µια νεανική φρεσκάδα, εξαιτίας των 170.000 φοιτητών που φιλοξενεί. Πρώην πρωτεύουσα, συνιστά το πολιτισµικό κέντρο της χώρας και είναι βασικός πόλος έλξης χιλιάδων τουριστών. Μάλιστα, δεν είναι τυχαίο πως η Παλιά της Πόλη προστέθηκε από το 1978 στη λίστα των Μνηµείων της UNESCO!
Το ψαράδικο χωριό που χτίστηκε τον 9ο αιώνα εξελίχθηκε σε ένα από τα πλουσιότερα λιμάνια της Βαλτικής και στη συνέχεια σε πόλη-σύμβολο που σηματοδότησε τη μετάβαση της Πολωνίας στη νέα εποχή. Ό,τι πάντως κι αν συνέβη εδώ ήρθε από τη θάλασσα, αυτή τη ζωοδότρα δύναμη που χαρίζει ακόμη και σήμερα στο Γκντανσκ και στην πανέμορφη παλιά πόλη του ένα μεγάλο μέρος της μυστηριακής γοητείας της. Mπροστά η θάλασσα. Πίσω το βουνό με τα αιωνόβια δάση. Ανάμεσά τους, μια πόλη που θαρρείς πως φτιάχτηκε για να χρησιμοποιηθεί ως σκηνικό σε ταινία εποχής. Η πόλη διασώζει στο μεγαλύτερο μέρος της τη μαγεία του λαμπρού παρελθόντος της, είναι όμως ταυτόχρονα κι ένας τόπος γεμάτος ζωή.
Το Βρότσλαβ, με την παράδοξη προφορά του ονόματός του, είναι η τέταρτη μεγαλύτερη πόλη της Πολωνίας και η πρωτεύουσα της περιφέρειας της Κάτω Σιλεσίας. Η πόλη είχε κτιστεί αρχικά (τη μεσαιωνική εποχή) επάνω σε πολλά νησιά και διατηρεί ακόμη τις γραφικές της γέφυρες και την όμορφη αρχιτεκτονική της. Η κεντρική πλατεία Ρίνεκ με τα πολύχρωμα κτίρια αποτελεί ένα από τα δημοφιλέστερα αξιοθέατα της πόλης.
Μόλις λίγα χιλιόμετρα από τα Σλοβακικά σύνορα της νοτιοκεντρικής Πολωνίας, το Ζακοπάνε είναι μια πόλη-θέρετρο στα Όρη Τάτρα, δημοφιλής στους σκιέρ το χειμώνα και στους αναρριχητές και ορειβάτες όλο το χρόνο. Στα τέλη του 18ου και στις αρχές του 19ου αιώνα, το Ζακοπάνε εξελίχθηκε σε εξέχουσα αποικία των τεχνών της Πολωνίας, μια κοιτίδα του πολιτισμού που έφτασε στο τέλος της εξαιτίας της σοβιετικής επιρροής μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Σήμερα ξυπνά αναμνήσεις από μια άλλη εποχή, χάρη στα ξύλινα κουκλίστικα σπιτάκια της.
Στις όχθες του ποταμού Νόγκατ, βρίσκεται το μεγαλοπρεπές κάστρο του Μάλμπορκ ή Ordensburg Marienburg όπως ήταν γνωστό στην Γερμανική Αυτοκρατορία. Είναι το μεγαλύτερο γοτθικό κάστρο στον κόσμο με έκταση (21 στρέμματα) και το μεγαλύτερο κτηριακό συγκρότημα στην Ευρώπη που είναι κτισμένο με τούβλα (250.000 κυβικά μέτρα). Κτίστηκε από τον 13ο-14ο αιώνα από τους Τεύτονες Ιππότες, Γερμανικής καταγωγής Ρωμαιοκαθολικούς σταυροφόρους. Tο Μάλμπορκ ανήκει στα Μνημεία της Πολιτιστικής κληρονομιάς της ανθρωπότητας της UNESCO.
Η Τορούν είναι μια από τις ομορφότερες πόλεις της Πολωνίας. Χτισμένη σε μια γραφική τοποθεσία στις δύο όχθες του ποταμού Βιστούλα, σε μια περιοχή όπου τέμνονται αρχαίοι εμπορικοί δρόμοι, η πόλη αυτή αναπτύσσει την παραδοσιακή της οικονομία και ανοίγεται στον κόσμο για σχεδόν 800 χρόνια. Διάσημη για το τέκνο της, τον αστρονόμο Κοπέρνικο, η Τορούν ιδρύθηκε από Τεύτονες Ιππότες τον 13ο αιώνα. Μπορείτε ακόμα να δείτε τα ερείπια του κάστρου τους, το οποίο έμεινε σχεδόν απαράλλαχτο από την εποχή του καταστράφηκε από τον δυσαρεστημένο πληθυσμό της πόλης. Η όμορφα διατηρημένη Παλαιά Πόλη είναι μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO. Η Τορούν φημίζεται επίσης για το ψωμί με πιπερόριζα.