Zanko Tours

Ο πιο καλοδιατηρημένος θησαυρός στην Ανατολική Ευρώπη! Είναι ένα κόσμημα, που απλά περιμένει να το ανακαλύψετε. Πραγματικά αξίζει να έρθετε εδώ για να γνωρίσετε σε βάθος την ομορφιά αυτής της χώρας. Ψηλά βουνά, πυκνά δάση, ποτάμια και λίμνες συνθέτουν τοπία εξαιρετικής ομορφιάς, ενώ κάστρα του 12ου και 13ου αι., παλάτια των Πολωνών αριστοκρατών, εκκλησίες και πλατείες όπου ο χρόνος μοιάζει να έχει σταματήσει συμπληρώνουν την γοητευτική εικόνα.

Πρωτεύουσα : Βαρσοβία (και μεγαλύτερη πόλη)

Πληθυσμός: 38,7 εκατομμύρια

Έκταση: 312.679 km2

Επίσημη γλώσσα: Πολωνικά

Πολίτευμα: Προεδρευόμενη Κοινοβουλευτική Δημοκρατία

Νόμισμα: Ζλοτι (PLN)

Ώρα: GTM +1 ώρα με την Ελλάδα

ΠΟΛΩΝΙΚΗ ΚΟΥΖΙΝΑ 

Παραμένει ακόμα ανεξερεύνητη, αλλά παράλληλα είναι συναρπαστική καθώς διατηρεί πολλά παραδοσιακά στοιχεία και έχει ιστορία πάνω από χίλια χρόνια. Σας προσκαλούμε σε ένα ταξίδι στο Πολωνικό γαστρονομικό πανόραμα και τις γεύσεις διαφόρων εποχών και περιοχών της Πολωνίας με μοναδικές μαγειρικές παραδόσεις ριζωμένων στην ιστορία του τόπου. Σας συστήνουμε να ανακαλύψετε την κουζίνα της Πολωνίας γιατί δοκιμάζοντας την γαστρονομική τέχνη μπορεί κανείς να γνωρίσει την κουλτούρα ενός λαού.

BIGOS: Ένα από τα πιο χαρακτηριστικά παραδοσιακά πιάτα της Πολωνίας και περιλαμβάνει κομμάτια από λάχανο τουρσί, φρέσκο λάχανο, διάφορα είδη κρέατος και λαχανικών, αποξηραμένα μανιτάρια, δαμάσκηνα, κρεμμύδια και μπαχαρικά.

PIEROGI: Πολωνικά ζυμαρικά, τα οποία γεμίζονται με υλικά όπως το κρέας, το ξινολάχανο, τα μανιτάρια, αλλά και φρούτα εποχής – φράουλες, βατόμουρα και κεράσια – τυρί κότατζ ή βραστές πατάτες με τηγανιτά κρεμμύδια. Τα pierogi σερβίρονται παραδοσιακά τα Χριστούγεννα.

ROSOL: Η πιο κοινή σούπα της Πολωνίας. Είναι πολύ εύκολη και γρήγορη στην προετοιμασία της, ενώ συνήθως σερβίρεται με σπιτικά νουντλς. Περιέχει κοτόπουλο, κρεμμύδι, πράσο, σέλερι, πετροσέλινο, λάχανο, αλάτι και πιπέρι.

GOLABKI: Ένα τυπικό, παραδοσιακό πολωνικό πιάτο, το οποίο φτιάχνεται με χοιρινό κιμά, ρύζι, κρεμμύδια και μανιτάρια τα οποία τυλίγονται σε φύλλα άσπρου λάχανου. Είναι πολύ πιθανό να το συναντήσετε σε διάφορες παραλλαγές, με γέμιση από κοτόπουλο, αρνί, ή ακόμα και χωρίς κρέας. Μοιάζει πολύ με τον δικό μας λαχανοντολμά.

Η Πολωνία είναι μία από τις μεγαλύτερες παραγωγούς βότκας παγκοσμίως. Το πρώτο διυλιστήριο ιδρύθηκε το 1784. Η Πολωνία είναι μία από τις χώρες με την μακροβιότερη παράδοση στη ζύμωση του υδρόμελι ή υδρόμελο. Αυτό το αρχαίο ποτό με την ιδιαίτερη γεύση είναι εξαιρετικό συνοδευτικό τις κρύες χειμωνιάτικες νύχτες. Ιδιαίτερα πρόκειται για κρασί που προκύπτει από ζύμωση μελιού και μούστου.

Οι Πολωνοί λένε «φάτε, πιείτε και χαλαρώστε τις ζώνες σας».

Επισκεφτείτε λοιπόν την Πολωνία και αφεθείτε στο ταξίδι των πολωνικών γεύσεων….

ΔΙΑΣΗΜΟΙ ΠΟΛΩΝΟΙ

Η Πολωνία ανέδειξε πολλές προσωπικότητες τόσο στις τέχνες όσο και στις επιστήμες. Αναφέρουμε μερικούς από τους πιο διάσημους Πολωνούς.

  • ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΚΟΠΕΡΝΙΚΟΣ (1473-1543)
    Αστρονόμος, μαθηματικός και οικονομολόγος. Αμφισβήτησε ότι ο ήλιος περιστρέφεται γύρω από την γη.
  • ΦΡΕΝΤΡΙΚ ΣΟΠΕΝ (1810-1849)
    Ο μεγαλύτερος Πολωνός συνθέτης της περιόδου του ρομαντισμού και από τους σημαντικότερους παγκοσμίως. Έγραφε κονσέρτα, σονάτες και έργα για πιάνο.
  • ΜΑΡΙΑ ΚΙΟΥΡΙ ΣΚΛΟΝΤΟΦΣΚΑ (1867-1934)
    Πασίγνωστη φυσικός και χημικός. Έγινε η πρώτη γυναίκα καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο της Σορβόννης. Τιμήθηκε δυο φορές με το βραβείο Νόμπελ.
  • ΚΡΙΣΤΩΦ ΚΙΣΛΟΦΣΚΙ (1941-1996)
    Σκηνοθέτης και σεναριογράφος γνωστός σε όλο τον κόσμο, τιμημένος με όλα μεγάλα βραβεία του παγκοσμίου κινηματογράφου.
  • ΑΝΤΡΕΙ ΒΑΙΝΤΑ (1929 -)
    Από τους διασημότερους Πολωνούς σκηνοθέτες. Έχει τιμηθεί με το Χρυσό Λέοντα στο φεστιβάλ της Βενετιάς, με Όσκαρ και με το Χρυσό Φοίνικα στις Κάνες.
  • ΡΟΜΑΝ ΠΟΛΑΝΣΚΙ (1935 – )
    Διάσημος σκηνοθέτης, ηθοποιός και σεναριογράφος. Έχει τιμηθεί με τα μεγαλύτερα βραβεία του διεθνούς κινηματογράφου.
  • ΠΑΠΑΣ ΙΩΑΝΝΗΣ ΠΑΥΛΟΣ (1920 – 2005)
    Κατείχε την Παπική έδρα από το 1978 και η θητεία του χαρακτηρίστηκε από διάθεση για ανοιχτό διάλογο με όλο τον κόσμο και ενεργή πνευματική δράση.